Słaba odporność? To może być niedobór cynku
Wiosna to piękna, ale i niełatwa pora roku. Po długiej zimie przyroda budzi się do życia, my jednak czujemy się zupełnie bez energii. Nic dziwnego – wiosna to okres obniżonej odporności, warto więc zadbać, by nasz organizm otrzymywał wszystko to, co pozwoli mu się wzmocnić. Od czego zacząć? Od wzbogacenia diety w niezbędny, niestety często niedoceniany cynk.
Rola cynku
Cynk to pierwiastek odgrywający kluczową rolę w wielu niezwykle istotnych procesach życiowych. Czy wiesz, że cynk nie tylko znakomicie wspiera układ immunologiczny, ale także — jak donoszą badania — jego regularna suplementacja pozwala na skrócenie czasu trwania infekcji? Dzieje się tak dlatego, iż posiada on zdolność przyspieszania procesu dojrzewania limfocytów T – najważniejszych komórek odpowiedzialnych za reakcję układu immunologicznego.
Wzmacnianie odporności to bez wątpienia jego najistotniejsza rola. Jednak nie jedyna!
- Cynk odpowiedzialny jest także za prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich narządów zmysłu,
- przyspiesza gojenia się ran,
- reguluje wytwarzanie przez trzustkę insuliny,
- pozytywnie wpływa na pracę tarczycy,
- reguluje ciśnienie krwi,
- bierze udział w procesie mineralizacji kości,
- wpływa na prawidłowy rozwój płodu,
- poprawia wygląd włosów, skóry oraz paznokci;
- a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe!
Objawy niedoboru cynku
Starasz się odżywiać zdrowo, jednak nadal czujesz, że Twojemu organizmowi czegoś brakuje… Jak rozpoznać, że tym czymś jest akurat cynk? O jego niedoborach świadczyć może między innymi przewlekłe zmęczenie, senność i podatność na infekcje. Niedobór cynku to także problemy z pamięcią (najczęściej dotyczy to osób starszych), zaburzenia widzenia i węchu, brak apetytu i związana z tym utrata masy ciała. Jeśli dodatkowo twoje włosy wypadają, skóra jest sucha, a paznokcie się łamią, to znak, że czas na suplementację cynku. Niedobór cynku dotyka zwłaszcza mężczyzn, prowadząc do impotencji, a nawet bezpłodności.
Co jeść, aby dostarczać organizmowi cynk?
Ten niezwykle ważny dla kondycji naszego organizmu pierwiastek znajdziemy w wielu produktach zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jeżeli chcesz, aby jego ilość utrzymywała się na właściwym poziomie, regularnie sięgaj po: mięso, ryby, ostrygi, kraby, wątróbkę, jaja, żółty ser, kaszę gryczaną, otręby owsiane, ryż, pestki dyni, nasiona słonecznika, warzywa strączkowe oraz kakao.
Pamiętaj jednak: co za dużo, to niezdrowo! Przedawkowanie cynku wpływa niekorzystnie na zdrowie. Przede wszystkim zmniejsza stężenie frakcji HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu i odkłada się w wątrobie. Jest także przyczyna biegunek i nudności.
22 100 52 82