Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku – chyba każdy z nas doświadczył go w swoim życiu przynajmniej raz. Najczęściej pojawia się po spożyciu ciężkostrawnych posiłków, wypiciu alkoholu, paleniu papierosów, a także zażyciu niektórych leków. Bywa także objawem poważnych chorób układu pokarmowego, dlatego nigdy nie należy jej lekceważyć. Co jeszcze należy wiedzieć o zgadze?
Skąd bierze się zgaga?
Niestrawność – to właśnie ona stanowi najpowszechniejszą przyczynę występowania zgagi. Wśród objawów współtowarzyszących zalicza się przede wszystkim ból brzucha, wzdęcia oraz odbijanie się. Uczucie ciężkości, dyskomfort i pieczenie w żołądku oraz przełyku, to z reguły konsekwencja niewłaściwej diety – spożywania tłustych, a dodatkowo zbyt obfitych posiłków.
Zgaga bywa także sygnałem wysyłanym przez nasz organizm, informującym o tym, że zaczyna dziać się coś złego. Jeśli ból, nudności i pieczenie pojawiają się w chwili, gdy nasz żołądek jest pusty i ustępuje zaraz po jedzeniu, może świadczyć o pojawieniu się wrzodów.
Jakie jeszcze dolegliwości mogą objawiać się zgagą? Jedną z powszechniejszych jest refluks żołądkowo – przełykowy. Ma on miejsce wtedy, gdy wskutek utraty elastyczności zwieracza, kwaśny sok żołądkowy przedostaje się do przełyku. Gdy zwieracze tracą zdolność zatrzymywania treści żołądkowej, stają się przyczyną silnego pieczenia i dławiącego wręcz bólu.
Pamiętaj, że zgagą może skutkować także przyjmowanie leków na pusty żołądek – dotyczy to szczególnie preparatów zawierających kwas acetylosalicylowy oraz niemal wszystkich antybiotyków.
Jak uporać się z problemem zgagi?
Gdy zgaga towarzyszy nam niemal bez przerwy to znak, że czas udać się do specjalisty. Po przeprowadzeniu szczegółowych badań i poznaniu przyczyny problemu będzie w stanie wdrożyć odpowiednie leczenie.
Jeżeli problem pojawia się sporadycznie, możemy spróbować poradzić sobie z nim sami. Jak? Po pierwsze – wystrzegajmy się potraw i napojów, które ją wywołują. Zauważyłeś, że uczucie palenia występuje po zjedzeniu obfitego, pikantnego posiłku pełnego tłuszczu i cukru, sporych ilości czosnku, cebuli, pomidorów lub wypiciu mocnego alkoholu, kawy czy herbaty? Jeśli nie potrafisz zupełnie z nich zrezygnować, mocno je ogranicz. Pamiętaj również, by jeść niewielkie posiłki i nie objadać się przed snem. Jeśli mimo wszystko przed zaśnięciem czujesz pieczenie w przełyku, koniecznie połóż się na lewym boku – taka pozycja uniemożliwi przemieszczanie się soków żołądkowych.