Nadwrażliwość pokarmowa jest nieprawidłową reakcją systemu immunologicznego występującą po spożyciu niektórych pokarmów.
Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele dolegliwości, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej.
Najczęstsze objawy nadwrażliwości pokarmowej:
Najczęstsze objawy nadwrażliwości pokarmowej:
- objawy ze strony przewodu pokarmowego – nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka, bóle brzucha, zespół jelita drażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit
- objawy ze strony układu oddechowego – przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok
- objawy dermatologiczne – pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski
- objawy ze strony układu ruchu – bóle mięśni, bóle stawów
- objawy ze strony układu nerwowego – migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność
- inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD, nadpobudliwość ruchowa, choroby autoimmunologiczne (np. łuszczyca, choroba Hashimoto, RZS)
FoodProfil to najwyższa wiarygodność wyników!
Badanie FoodProfil pomaga ustalić nadwrażliwość pokarmową na produkty żywnościowe.
Nadwrażliwość, w odróżnieniu od alergii, jest spowodowana obecnością w surowicy specyficznych przeciwciał klasy IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4). Badanie jest skierowane do osób, które pomimo braku wystąpienia objawów alergii pokarmowej, cierpią na niespecyficzne dolegliwości o nieznanej etiologii.
Test FoodProfil jedyny test w Polsce bada IgG/IgG4, posiada diagnostykę dwuetapową i podaję wynik ilościowy.
Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości.
Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości.
Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Test FoodProfil pozwala na zbadanie aktywności przeciwciał wszystkich subklas IgG (IgG(1-3) oraz IgG4) podczas kontaktu z danym pokarmem (antygenem).
Przeciwciała IgG są białkami wytwarzanymi przez układ odpornościowy w obecności niepożądanych antygenów przedostających się do naszego organizmu.
Reakcja obronna wyzwalana jest poprzez związanie antygenów z przeciwciałami. Umożliwia to wyeliminowanie substancji egzogennych (antygenów), które wraz z przeciwciałami tworzą kompleksy immunologiczne rozkładane w organizmie.
Reakcja obronna wyzwalana jest poprzez związanie antygenów z przeciwciałami. Umożliwia to wyeliminowanie substancji egzogennych (antygenów), które wraz z przeciwciałami tworzą kompleksy immunologiczne rozkładane w organizmie.
W Centrum Medycznym Goldenmed wykonujemy:
FoodProfil Skrining | 80 zł |
FoodProfil 22 w klasie IgG | 250 zł |
FoodProfil 22 w klasie IgG4 | 250 zł |
FoodProfil 44 w klasie IgG | 500 |
FoodProfil 44 w klasie IgG4 | 500 |
FoodProfil 88 w klasie IgG | 915 zł |
FoodProfil 88 w klasie IgG4 | 915 zł |
FoodProfil 268 w klasie IgG | 1740 zł |
FoodProfil 268 w klasie IgG4 | 1740 zł |
Oferta badanych produktów w panelach badań do pobrania tutaj.